Luige ristmiku viaduktid valmivad novembriks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehitustööd Luige ristmikul.
Ehitustööd Luige ristmikul. Foto: Mihkel Maripuu

Luige mitmetasandiline ristmik saab lõplikult valmis küll alles 2013. aasta juuli algul, kuid nii autodele kui jalakäijatele ja jalgratturitele mõeldud viaduktidel saab liigelda juba alates eelolevast novembrist.

Selle suve suuremad ja mahukamad tegevused Luige mitmetsandilisel ristmikul ongi viaduktide mullete ehitus, asfalteerimine, müratõkkeseinte paigaldamine ning liikluskorralduslikud tööd. Järgmise aasta kevadesse ja suvesse jääb haljastus ning teekatte märgistus.

Maanteeameti projektrijuht Ain Veltmann mainis, et viaduktide ehitus on tõesti väga mahukas töö, kuid kokkuvõttes on ristmiku renoveerimisel kõik tööd tähtsad. Mõlemad viaduktid hakkavad Tallinna – Rapla suunal ületama Tallinna ringteed. Jalg- ja jalgrattatee viadukt paikneb Luige asumi keskel ühissõidukipeatuste lähistel.

«Vastavalt töövõtja kinnitustele avatakse mõlemad viaduktid liikluseks sel sügisel, praegu tööd seal käivad,» ütles Veltmann.

Luige ristmiku piirkonnas ehitatakse Tallinna ringtee kolme kilomeetri ulatuses neljarealiseks ning sõidusuundade vahel paikneb eraldusriba. Tallinna – Rapla – Türi maantee jääb kaherealiseks.

Ristmikule ehitatakse ka kokku kahe kilomeetri ulatuses jalg- ja jalgrattateid. Need on mõeldud põhiliselt Luige asumi elanike turvalisuse tagamiseks ning ühendavad rajatavaid ühissõidukite peatusi asumiga.

Veltmanni sõnul kasutatakse Tallinna ringtee all graniitkillustikku, mida on Soomest kohale veetud neli laevatäit ehk umbes 10 000 tonni. Tallinna – Rapla maantee alla pannakse paekillustik, kuna seal on liiklussagedus väiksem.

Teetööde ajal on Luige ristmikul liiklemine tülikas ning on autojuhtide hulgas tekitanud nurinat. Selge on see, et juhid peavad jälgima ajutisi liiklusmärke. Liikluskorraldus muutub seal vastavalt tööde edenemisele, kuid olulisi muutusi ei ole lähiajal ette näha. Töövõtja peab Veltmanni sõnul hea seisma selle eest, et liiklemine Luige ristmiku piirkonnas oleks võimalikult sujuv ning ei tekiks suuri taksitusi.

Maanteeameti avalike suhete juht Allan Kasesalu kinnitas, et Luige ristmiku juures peab ehitaja tagama tee läbilaskevõime mõlemas suunas ühe rajaga, millel võib olla ka ajutisi erandeid, sõltuvalt konkreetsetest olukordadest.

Luige eritasandilise liiklussõlme ehitus hõlmab Tallinna ringteed kilomeetritel 17,3 kuni 20,1 ning Tallinna – Rapla – Türi maanteed kilomeetritel 8,312 kuni 9,709. 1,5 kilomeetri ulatuses ehitatakse ka müratõkkeseinu. Töövõtjateks on AS Nordecon ja AS Järva Teed. Ristmiku ehitus läheb kokku maksma 11 766 288 eurot ning 85 protsendi ulatuses rahastab seda Euroopa Liidu ühtekuuluvusfond.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles