Piirivalve päästis kaatri uppumise järel Tallinna lahelt 9 inimest

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kiirabi andis merelt päästetud inimestele abi Pirita TOPi kail.
Kiirabi andis merelt päästetud inimestele abi Pirita TOPi kail. Foto: Põhja-Eesti päästekeskus

Eile hilisõhtul päästsid piirivalvurid Tallinna lahel uppumissurmast üheksaliikmelise seltskonna, kelle kaater täitus tõenäoliselt kõrge ristlainetuse tõttu veega ja vajus merepõhja.

Õhtul kell 21.10 teatati häirekeskusele, et Pirita TOPi juurest Naissaarele teekonda alustanud 9-meetrine kaater on täitunud veega ja helistaja hinnangul võib alus varsti põhja minna. Kaheksa minuti pärast saabus häirekeskusse teine kõne, mis kinnitas, et paat on uppunud ja üheksa päästevestidega varustatud inimest on vees.

Hädasolijaid saadeti otsima piirivalvekaater MP-15, operatiivpaat PVL-107, lootsikaater AHTO-28 ja Viimsi vabatahtliku merepäästeühingu liikmed, valmisolekus oli ka Politsei- ja piirivalveameti lennusalga päästekopteri meeskond. Kell 22.08 avastas lootsikaater merehädalised, MP-15 pardal olnud piirivalve pinnaltpäästja aitas merehädalised lootsikaatri ja piirivalve kaatri pardale.

Päästetud toimetati Miiduranna sadamasse kella 22.30ks ja anti seal üle kiirabile, kuna osad neist olid alajahtunud.

Eile õhtul puhus Tallinna lahel 8-10 m/s tugev läänetuul, laine kõrgus oli 1,5-2 meetrit, veetemperatuur 16 kraadi.

Esialgsetel andmetel oli merehätta sattunud kaater merekõlbulik, kuid mingil põhjusel sattus tõenäoliselt ristlainetusse, üle parda löönud kõrge laine täitis aluse poolenisti veega ning kaater uppus mõne minuti jooksul.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Einar Lillo sõnul arenes kogu sündmus väga kiiresti, kaatril olnud inimesed jõudsid vaid teha telefonikõne ja seejärel olid juba vees. Lillo sõnul suudeti merehädalised päästa suuresti tänu seljas olnud päästevestidele. Samuti hoidsid merre sattunud hädalised end ühes grupis koos, seetõttu ei kandunud nad tuule ja lainega laiali, mis oleks päästmist oluliselt raskendanud ja vähendanud võimalust kõigi eluga pääsemisele.

«Tegemist oli väga õnneliku õnnetuse ja napi pääsemisega,» ütles Lillo.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles