Naksitrallid askeldavad salamisi Tallinna parkides

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel suvel seiklevad Nukuteatri Naksitrallid poolsalaja mööda Eestimaad ning annavad ilma suurema reklaamita enam kui poolsada tasuta etendust, sel nädalal võib Naksitralle näha mõnes Tallinna pargis.


Nukuteatri juhi Meelis Pai sõnul juba tehtud kaksteist etendust Hiiumaal, Saaremaal ja Muhus. Nüüd mängitakse mõned etendused Tallinnas, seejärel minnakse Kesk-Eestisse, seejärel Ida-Virumaale ja Võrumaale.

Nukuteatri kodulehel on kirjas, kuhu kanti võib Naksitralle oodata. Sealsed inimesed peaksid siis jälgima kohalikke kuulutusetahvleid, sest suurt reklaami etendustele ei tehta. «Me tahame tõmmata tähelepanu loodusele ja keskkonnahoiule. Tänu sellele, et me oleme külades mängimas käinud, on üsna mitmes külas ära koristatud metsaalune või park, on korda tehtud kiige- või lõkkeplatsid. Mõni koht on nii kõrvaline, et seal pole kunagi varem ükski teater käinud. Etenduse päeval korraldatakse mõnes kohas perepäev, kus tehakse midagi ühiselt. Võõraid sinna ei oodatagi,» rääkis Pai.

Salamisi tegutsevad Naksitrallid oma liiga suure populaarsuse tõttu. «Meilt küsitakse praegu iga päev, et kus Naksitrallide etendus tuleb, aga kahjuks ei saa kõigile öelda. Me tegime Naksitrallide etendust ka kaheksa aastat tagasi. Ja Tartus oli lauluväljakul 9500 vaatajat, Viljandis 4500. Ja need olid piletitega etendused. Me tahaksime selliseid rahulikke ja vaikseid etendusi, mille eesmärk ei ole suur vaatajate arv. Eks järgmisel aastal teeme jälle teistmoodi,» rääkis teatridirektor.

Tallinnas tahab teater tõmmata tähelepanu parkidele. Nii palutigi kesklinna valitsusel sellest kohalikele inimestele vaikselt teada anda. Seda, et kesklinna vanem etenduse flaierile ka oma näopildi sokutab, ei osanud keegi ette näha.

Kesklinna valitsus rahaliselt asja ei toeta. «Nendega sai kokku lepitud ainult see, et suurt reklaami ei tohi teha. Et etendust mängitakse vaikselt kesklinna parkides ja kesklinna valitsus teavitab lähiümbruse elanikkonda, et lapsed ja nende vanemad teaksid vaatama tulla. Nemad andsid meile loa parkides mängida, piiravad selle ala ja annavad meile elektri, mida me etenduse jaoks vajame. See on kõik,» ütles Pai.

Rahaliselt toetab etendust Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) ja seetõttu on Naksitrallide loos ka õpetlik keskkonna-alane sõnum lastele. Inimeste postkastidesse pandud flaierist võib aga jääda mulje, et kogu asja on korraldanud kesklinna valitsus eesotsas linnaosavanemaga.

Eneseeksponeerimises on Korbil siiski veel kõvasti arenguruumi. Tema erakonnakaaslane Viktor Vassiljev laskis Haabersti linnaosavanema ametis olles trükkida Anne Veski kontserdiplakatile lauljanna pildi asemel enda oma.

«Naksitrallide» raamatu autor on teadagi armastatud lastekirjanik Eno Raud. Lavastajatena debüteerivad noored nukunäitlejad Katariina Tamm ja Sandra Lange. Dramatiseeringu kirjutas Nukuteatris vastselt tööle asunud dramaturg Ingel Undusk ja loo kunstnik ning helilooja on Kaspar Jancis. Lavastuses mängivad teatri näitlejad Tarmo Männard, Andres Roosileht, Sandra Lange ja Kaisa Selde või Kadri Kalda.

«Naksitrallid» on juba teine keskkonnateemaline lavastus Nukuteatris. 2011. aastal toodi välja Wimbergi loodushoidlik originaalnäidend «Prügihunt ja Superjänes», millest on käesoleval suvel koostöös Eesti Televisiooniga valmimas ka laste teleseriaal.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles