Admiralide monumentide püstitamine kogub toetajaid

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Admiraliteedi bassein Tallinnas.
Admiraliteedi bassein Tallinnas. Foto: Priit Simson

Mittetulundusühing peab plaani püstitada Eestis sündinud kuulsate meremeeste auks Tallinna sadamasse Admiraliteedi basseini äärde neli monumenti.

MTÜ Spe Fretus kava kohaselt saaksid oma monumendid neli peamiselt Vene tsaaririiki teeninud Eesti juurtega admirali, kellest mitmed on kuulsaks saanud Antarktika avastamise või ümbermaailmareisidega: Johan Pitka, Adam Johann von Krusenstern, Fabian Gottlieb Thaddeus von Bellingshausen ja Otto von Kotzebue.

Eesti vabariigi merejõudude juhataja Johan Pitka ja Otto von Kotzebue monumendid hakkaksid MTÜ nägemuses asuma mere poolt tulles basseinidesse suunduva kanali idakaldal, ülejäänud kaks lääne- ja lõunakaldal.

Kirjas kultuuriministeeriumile ütles MTÜ Spe Fetus juhataja Mati Steinberg, et MTÜ eesmärk on viia ellu projekte, mis suurendaksid inimeste sidet merega. Monumentide ideekavandite leidmiseks korraldatakse rahvusvaheline konkurss ja vajaliku rahasumma kogumiseks on loodud fond. Enne seda tahab MTÜ aga selgust saada Admiraliteedi basseini äärsete kruntide omanike, Tallinna linna ja kultuuriministeeriumi meelsuses.

Kultuuriminister Rein Lang ütles Postimehele, et Eestist pärit meresõitjate mäletus väärib kindlasti jäädvustamist, ent plaanis on palju küsitavusi. «Linna avalik ruum on eelkõige linna, aga ka maaomaniku asi. Admiraliteedi basseini territoorium kuulub valdavalt eraõiguslikele isikutele, kelle maale ei saa keegi vastu tema tahtmist midagi ehitada ega paigaldada,» ütles Lang, pidades MTÜ pöördumist praegu ennatlikuks.

AS Tallinna Sadam juhatuse esimees Ain Kaljurand ütles, et ettevõte pole jõudnud monumentide paigaldamise võimalusi veel vaagida, ent talle isiklikult idee meeldib. Kaide omanik Tallinna Sadam on juba pikka aega planeerinud basseini äärde vaatamisväärsusi, mis sinna linnarahvast ja turiste meelitaksid. «Kuhu siis veel need admiralid panna kui mitte sinna,» leidis Kaljurand.

See, kas sadam on ka ise valmis monumentide paigaldamist rahaliselt toetama, selgub Kaljuranna sõnul siis, kui kava jõuab küpsemasse faasi. «Ma ütlen nii, et mingis osas võib-olla küll, kui projekt selgelt elluviimise staadiumisse jõuab.»

Kava toetas ka eruviitseadmiral Tarmo Kõuts. «Punkt üks - me oleme mereriik. Kui me räägime konkreetselt nendest kandidatuuridest, siis vaatamata sellele, et nad teenisid Vene tsaaririiki, olid nad Eesti juurtega. Ehk teisisõnu said nad kasvatuse Eestis ja mingil määral me võime ütelda, et kõik nende avastused ja muud mehised teod on Eestist saadud lapsepõlve kasvatuse vili,» põhjendas ta.

Nii Kõuts kui ka Kaljurand möönsid aga, et MTÜ valik nelja admirali vahel tekitab küsimusi ja tasuks mõelda, kas seda nimekirja tuleks laiendada. «Nimekirja kohta ma arvan nii, et selle üle võib diskuteerida. Eks neid teenekaid admirale leiame veel juurdegi,» sõnas Kõuts.

Kaljuranna sõnul tasub sel juhul mõelda, kas nelja monumendi asemel ei võiks väärikaid admirale meenutada hoopis üks ja terviklik mälestusmärk.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles