Aegna saarel lõhati vanu mürske ja arhitektuurimälestist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanad mürsud rannakaitsepatareis.
Vanad mürsud rannakaitsepatareis. Foto: Aegna saare portaal

Täna hommikul kell 10 saatis politsei Aegna elanikud ja puhkajad saare sadamasse, kuna kohale tulnud pommirühm hakkas saare loodeosas asuvas suurimas, 1997. aastal arhitektuurimälestiseks kinnitatud 1. rannakaitsepatareis olevaid mürske lõhkama. Kell 11.25 kärgataski esimene plahvatus.

Saare elanike sõnul on tegemist viie umbes pooletonnise mürsuga, mis on maa all patareis vedelenud peab 80 aastat.

Aegna saare portaal kirjutab et kuni 1990. aastate lõpuni oli 1. rannakaitsepatarei maa-alune osa kõigile saare külastajatele avatud, kuid 1999. aastal betoneeriti ligipääsud kinni. Vaid üks sissepääs jäi avatuks.

Aegna püsielanike sõnul käidi 1990. aastatel tollase Tallinna linnavalitsuse korraldusel koos spetsialistidega mürskude seisukorda uurimas ning leiti, et mürsud ei kujuta endast otsest ohtu. Otsustati, et mõistlik oleks ruumid, kus mürsud asuvad, liivaga täita või uksed kinni laduda. Ka 1999. aastal käisid päästeameti demineerijad maa all, proovides mürske õhkida.

Kohalike elanike sõnul on mürskude õhkimine nüüd tõsisemalt ette võetud, mistõttu suure tõenäosusega kaob ka viimane lootus 1997. aastal arhitektuurimälestiseks kinnitatud rannakaitsepatareis tulevikus saare rikkalikku militaarajalugu kajastav muuseum avada.

«Miks eelistati olemasoleva sissepääsu sulgemisele arhitektuurimälestise õhkamist ning seda saare aktiivsel puhkeperioodil, on selgusetu,» kirjutab Aegna portaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles